Cuviosul Atanasie Dascalul Manastirea Moldovita (+1490)
Cuviosul ieroschimonah Atanasie a fost cel mai vestit egumen, dascal si parinte duhovnicesc al Manastirii Moldovita, dina a doua jumatate a XV-lea.
Originar din tinutul Sucevei, a luat din tinerete jugul lui Hristos, calugarindu-se la Manastirea Moldovita. Aici a invatat de la cuviosii calugari si dascali ai manastirii, atat cunostinta cartii si scrierea de manuscrise, cat mai ales buna nevointa, postul, privegherea de noapte, cugetarea la cele dumnezeiesti si neincetata rugaciune. Apoi, invrednicindu-se de darul preotiei, a ajuns parinte sufletesc al multor calugari si credinciosi din partea locului.
Intre anii 1462-1490, Cuviosul Atanasie a fost egumen al Manastirii Moldovita, renumita ctitorie a lui Alexandru cel Bun din anul 1402. Si era asa de iscusit povatuitor al calugarilor, ca multi sihastri si tineri de prin sate s-au adunat in jurul sau. Unii deprindeau de la el mestesugul rugaciunii lui Iisus, al tacerii si al smeritei cugetari. Altii invatau scrierile Sfintilor Parinti, iar altii invatau sa traduca din limbile greaca si slavona si sa copieze carti de slujba, spre lauda Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Numele egumenului Anastasie ajunsese cunoscut pana la marele domn Stefan Voda al Moldovei. Acesta il avea printre cei mai dintai rugatori ai sai, invredincindu-l de numeroase danii pentru intretinerea si hrana smeritilor calugari.
Cuviosul Anastasie era si un iscusit caligraf, "cel mai vechi cunoscut pana acum la Manastirea Moldovita". A format, de asemenea, mai multi ucenici caligrafi, organizand la Moldovita una dintre cele mai renumite scoli de caligrafi din Moldova, alaturi de Manastirile Neamt si Putna.
Asa nevoindu-se Cuviosul Anastasie, dascalul si egumenul, si bineplacand lui Dumnezeu, s-a stramutat la cerestile lacasuri in anul mantuirii 1490, lasand la Moldovita o obste cu numerosi calugari.