Cum se citeste Psaltirea in mod obijnuit
(de oricare credincios)
Se zic rugaciunile incepatoare: Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Traime..., Tatal nostru...
Apoi aceste tropare, glasul al 6-lea:
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava...
Cinstita praznuire a proorocului Tau, Doamne cer arata Biserica Ta; ca ingerii cu oamenii impreuna se veselesc. Pentru rugaciunile lui, Hristoase Dumnezeule, in pace indrepteaza viata noastra.
Si acum...
Multe sunt multimile pacatelor mele, Nascatoare de Dumnezeu; dar catre tine nazuiesc, curata, cautand mantuire: cerceteaza neputinciosul meu suflet si te roaga Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa-mi dea iertare de rautatile ce am facut, ceea ce esti una binecuvantata.
Dupa aceea: Doamne miluieste (de 40 de ori)
si fa inchinaciuni cate poti.
Apoi rosteste rugaciunea aceasta:
Intru tot Sfanta Treime, Dumnezeule si facatorule a toata lumea, ajuta-mi si indrepteaza inima mea, sa incep cu intelepciune si sa sfarsesc cu fapte bune acesti psalmi insuflati de Dumnezeu, pe care Duhul Sfant i-a rostit prin gura lui David si pe care si eu, nevredincul, voiesc sa-i rostesc acum. Dar, cunoscandu-mi nepriceperea si cazand inaintea Ta, ma rog Tie si cer ajutor de la Tine: indrepteaza mintea mea, Dumnezeule, si-mi intareste inima, sa nu ma ingreunez de graiurile gurii, ci sa ma veselesc de intelegerea cuvintelor si sa ma gandesc la lucrarea faptelor bune, ca luminandu-ma cu faptele cele bune, sa ma invrednicesc la judecata de sederea de-a dreapta Ta, impreuna cu toti alesii Tai. Deci binecuvinteaza-ma, Stapane, ca din inima sa rostesca cu limba mea asa:
Si sa incepi a citi Psaltirea incet si cu multa luare-aminte, fara sa te grabesti si cugetand mereu, ca sa intelegi si cu mintea cele ce citesti.