Cuviosul Iacob Ieromonahul Manastirea Putna (secolul al XV-lea)
Cuvisul ieromonah Iacob face parte dintre vestitii duhovnici si dascali ai Manastirii Neamt din secolul XV-lea, unde se nevoise in anii tineretii ca ucenic al renumitului dascal Gavriil Uric. In marea lavra, el a scris cateva carti patristice drept mangaiere si hrana duhovniceasa pentru calugari.
Venind la Manastirea Putna, in anul 1470, ca dascal si duhovnic al intregii obsti, ieromonahul Iacob a continuat aceeasi sfanta ascultare, formand duhovniceste zeci de calugari tineri. Dandu-se pe sine pilda tuturor, ii deprindea mai ales smerenia, ascultarea si rugaciunea, hranindu-i cu cuvintele cele mai dulci decat mierea ale Sfintilor Parinti. Caci ieromonahul Iacob era invatat in scrierile filocalice si devenise iscusit caligraf.
Cunoscandu-l de aproape si cinstindu-l pentru nevointa sa, voievodul Stefan cel Mare i-a cerut sa-i scrie un sbornic cu vieti de sfinti si martiri pe lunile aprilie-iunie pentru obstea Manastirii Putna, pe care indata l-a savarsit. Pe una din paginile cartii, ieromonahul Iacob scria: "Drpet maritorul si de Hristos iubitorul Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a poruncit sa se scrie acest sbornic pentru manastirea sa din Putna, in timpul arhimandritului Ioasaf egumenul, cu mana mult pacatosului ierarh Iacob, in anul 1474, mai 20"
Acest cuvios duhovnic a ajutat mult la intemeierea obstii si scolii de la Manastirea Putna, fiind unul din cei mai alesi dascali si caligrafi.
Deci, scriind si alte cateva carti si lasand in urma mai multi ucenici, si-a dat sufletul in mainile Domnului catre sfarsitul secolului al XV-lea.