Cuviosul Ioan Sihastrul - Manastirea Rasca (secolele XVI-XVII)
Ieroschimonahul Ioan era unul din ucenicii Sfantului Arhiepiscop Ioan de la Rasca. El s-a nevoit mai intai in manastirea de metanie, pana ce marele sau dascal si parinte duhovnicesc s-a mutat din viata aceasta. Apoi, dorind viata pustniceasca, s-a retras in munte, pe valea paraului Rascuta, si acolo a sihastrit in cuviosie si placere de Dumnezeu mai mult de 30 de ani.
Acest sihastru a fost un vestit lucrator al rugaciunii lui Iisus si un mare rugator al neamului romanesc. Atat de mult sporise in asceza si in cugetarea celor dumnezeiesti, ca in timpul rugaciunii fata lui se lumina de darul Duhului Sfant si cunostea cele viitoare. Chilia lui din lemn si pamant se afla intr-o mica poiana retrasa de lume, la 3 km mai sus de manastire, numita pana azi "Poiana lui Ioan". Aici avea cuviosul cativa ucenici, un mic paraclis pentru rugaciune si o mica gradina de legume. In aceasta poiana au sihastrit intotdeauna pustnici alesi, fiind loc de liniste pentru calugarii din Manastirea Rasca. Se crede ca tot aici s-a retras si fericitul Arhiepiscop Ioan cu obstea sa, de frica turcilor, pe cand era egumen la Rasca.
Deci, mult nevoindu-se si rabdan nu putine ispite de la vicleanul diavol, Cuviosul Ioan Sihastrul si-a dat sufletul in bratele lui Hristos si a fost numarat in ceata cuviosilor parinti.