Cuviosul Iov Sihastrul manastirea Bogdanesti (secolele XIV-XV)
Sihastrul Iov era cu metania din Manastirea Bogdanesti-Suceava, unde s-a nevoit cativa ani la sfarsitul secolului XIV-lea. Apoi, dorind sa slaveasca neincetat pe Dumnezeu, s-a retras in padurile seculare de sub Muntele Plesu, unde a sihastrit in aspra nevointa peste 40 de ani, rabdand grele ispite de la diavolul. Vestea acestui mare ascet se facuse indata cunoscuta peste toti, caci avea darul Sfantului Duh si era facator de minuni. Apoi izgonea cu rugaciunea duhurile rele din oameni si prevestea cele viitoare.
Adunand in jurul sau mai mult de 15 calugari, a intemeiat in padure o mica sihastrie, cunoscuta multa vreme sub numele de "Sihastria lui Iov", iar mai tarziu "Poiana Iova". Aceasta era sihastria calugarilor din Manastirea Bogdanesc-Rasca. Secole de-a randul, pana spre zilele noastre, s-au nevoit aici sihastri cuviosi, neadormiti rugatori ai neamului.
Chiliile ucenicilor se aflau in apropiere chiliei Cuviosului Iov, iar in mijloc se inalta o mica biserica de lemn, unde faceau zilnic cuvenita rugaciune. In sarbatori savarseau Sfanta Liturghie si primeau Sfintele Taine, in traditie se spune despre Cuviosul Iov ca era renumit duhovnic si dascal al rugaciunii. La el veneau multi calugari si mireni pentru rugaciune si cuvant de folos. Dupa o astfel de nevointa pustniceasca, Cuviosul Iov Sihastrul si-a dat sufletul in mainile lui Hristos si s-a adaugat in ceata cuviosilor parinti. Cuvioase parinte Iov, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!