[email protected]

Cuviosul Lazar Sihastrul - Schitul Sihastria Putnei (secolele XVII-XVIII)

Acest cuvios era originar din Transilvania. In tineretile sale a fost ucenic si ascultator al blandului mitropolit Dosoftei, care l-a calugarit si l-a hirotonit preot. Apoi, plecand mitropolitul in pribegie in tara Poloniei (1686), ucenicul sau, ieromonahul Lazar, s-a facut pustnic la Sihastria Putnei. Gasind schitul pustiu si biserica risipita, si-a facut acolo o chilie de lemn si se nevoia singur in post si rugaciune, laudand neincetat pe Dumnezeu.

Dupa cativa ani s-au adunat in jurul sau cativa sihastri iubitori de liniste, dar nu aveau biserica unde sa aduca jertfa cea fara de sange.

Deci, auzind egumenul Lazar ca vistiernicul Ilie Cantacuzino de la Iasi este milostiv, l-a rugat sa innoiasca biserica schitului, ceea ce cu mare bucurie a facut. In jurul bisericii cu hramul Buna-Vestire, cei cativa sihastri si-au facut chilii de lemn si petreceau acolo impreuna in desavarsita iubire, sub povatuirea egumenului Lazar, rugandu-se ziua si noaptea pentru mantuirea oamenilor si rabdand nu putine lipsuri si ispite de la diavol.

Dupa o nevointa duhovniceasca de peste 20 de ani, Cuviosul Larazar si-a dat sufletul in mainile Domnului, prin anul 1710, lasand in urma sa cativa sihastri sporiti in fapte bune.

Data publicarii: 04-Noiembrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc