[email protected]

Cuviosul Pahomie Schimonahul - Ctitorul Manastirii Bistrita - Valcea (circa 1520)

Spre sfarsitul secolului al XV-lea, binecredinciosul ban al Craiovei, Barbu Craiovescu, impreuna cu fratii sai au intemeiat Manastirea Bistrita de sub Muntele Parang, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, inzestrand-o cu odoare si toate cele de nevoie. Apoi, evlaviosul ctitor a adus din Serbia la manastirea sa cu mare cheltuiala moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, facatorul de minuni, ca sa fie spre mangaierea calugarilor si a poporului binecredincios. In traditie se spune ca sicriul cu sfintele moaste a fost cumparat cu bani, dupa greutate. Dar Cuivosul Grigorie, lasandu-se usor la cantar, l-a costat putin pe fericitul ctitor.

In primul deceniu al secolului al XVI-lea, ctitorul Manastirii Bistrita a reinnoit ctitoria sa darmata de Mihnea Voda, adaugand chilii pentru calugari si o mica biserica pictata pentru bolnita, cum se vede pana astazi. Apoi fericitul ctitor, renuntand la toate pentru dragostea lui Hristos, s-a facut schimonah in Manastirea Bistrita cu numele de Pahomie, intrecand pe multi cu nevointa sa, caci era foarte ravnitor la cele sfinte, milostiv si tuturor plecat. Se mai spune despre dansul ca, navalind turcii sa fure odoarele manastirii, cuviosul singur a luat sicriul cu moastele Sfantului Grigorie si l-a ascuns intr-o pestera din munte, ca sa nu lipseasca Tara Romaneasca de un dar ca acesta.

Dupa ce Cuviosul Pahomie s-a ostenit multi ani in plecere de Dumnezeu, si-a cunoscut dinainte sfarsitul si si-a dat sufletul cu pace in mainile lui Hristos, lasand in urma o manastire binecuvantata cu zeci de calugari.

Data publicarii: 17-Octombrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc