[email protected]

Cuviosul Pahomie Sihastrul - Intemeietorul Manastirii Slatina (secolul XVI-lea)

In prima jumatate a secolului al XVI-lea, s-a nevoit pe valea paraului Suna Mica, comuna Slatina - Suceava, un sihastru sfant si facator de minuni, ce se chema Pahomie. Ei isi avea chilia intr-o poiana mare, linistita, situata la nord de actuala manastire, numita pana astazi "Poiana lui Pahomie". Cuviosul Pahomie, dupa traditie, era cu metania din Manastirea Voronet, la 20 de km mai sus de Slatina, fiind unul din cei mai ales ucenici ai Sfantului Daniil Sihastrul. Apoi, iubind viata pustniceasca, s-a retras la liniste in codrii de pe valea paraului Suna. Aici, deja exista o mica sihastrie, inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare, care mai tarziu a disparut.

Nevointa Cuviosul Pahomie era asa de inalta, incat si darul facerii de minuni si al inainte-vederii s-a invrednicit a-l primi de la Dumnezeu. Ziua si noaptea petrecea in post si rugaciune, cu mainile si mintea inatate la Dumnezeu. Mancare nu primea, decat la o zi sau doua, dupa apusul soarelui, iar inima lui permanent ardea de dragostea lui Hristos, caci se odihnea in el harul Duhului Sfant. Deci, biruind cuviosul cursele vrajmasului, nalucirile cele de noapte, foamea, frigul si toata nevoia firii, dupa multi ani de nevointa ajunsese la o mare odihna duhovniceasca. Astfel, bineplacand lui Dumnezeu, vindeca bolile si izonea duhurile necurate cu rugaciunile sale, fiind cautat de multi credinciosi de prin sate.

In anul 1553, voind Domnul sa intemeieze o manastire in aceste locuri, a descoperit Cuviosului Pahomie o minune ca aceasta: in fiecare noapte spre duminici si sarbatori, cand se fac slujbe in biserica, vedea cuviosul multe lumini aprinse intr-un paltin mare, jos in poiana, iar deasupra lui auzea cor ingeresc, cantand troparul Schimbarii Domnului la Fata. Deci, rugandu-se cu lacrimi, i s-a aratat Maica Domnului in vis si i-a poruncit sa se duca la voievodul Alexandru Lapusneanu si sa-l indemne sa zideasca in locul acesta manastire de calugari.

Domnul Moldovei, ascultand indemnul Cuviosului Pahomie, a zidit aici o frumoasa manastire, intre anii 1553-1559, asezand altarul pe locul unde se afala acel paltin. Asa a luat fiinta Manastirea Slatina.

Astfel, Sfantul Pahomie Sihastrul, mai traind putin, s-a stramutat in ceata sfintilor, la cerestile lacasuri, iar trupul sau a fost asezat langa biserica de curand zidita. De asemenea si "Izvorul Cuviosului Pahomie", care nu seaca niciodata, a fost adus in manastire spre mangaierea fratilor.

Data publicarii: 22-Octombrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc