[email protected]

Cuviosul Paladie Sihastrul - Manastirea Putna (secolele XV-XVI)

Schimonahul Paladie a fost in tinerete ucenic al Sfantului Daniil Sihastrul. Mai inainte de anul 1460, pe cand Cuviosul Daniil sihastrea in pestera din apropierea Manastirii Putna, avea in jurul sau cativa ucenici pe care ii invata aspra nevointa pustniceasca si dragostea de Dumnezeu. Unul dintre acestia era si schimonahul Paladie.

Mai tarziu, stamutandu-se Cuviosul Daniil la Voronet, s-a dus si acest ucenic cu dansul. Apoi, intemeindu-se Manastirea Putna, schimonahul Paladie si-a facut o coliba de lemn si pamant pe valea paraului Putna si sihastrea aici in post si rugaciune, slavind pe Hristos ziua si noaptea. Impreuna cu el se nevoiau si alti sihastri din Manastirea Putna. Dupa orele de rugaciune, Cuviosul Paladie se indeletnicea cu scrierea de carti bisericesti. Din acestea isi castiga, atat hrana si imbracamintea, cat si bucuria ca marturiseste pe Hristos.

Caci era bun caligraf si vestit sihastru in partea locului, cunoscut si cinstit de insusi voievodul Stefan cel Mare. Din cartile scrise de el, se mai pastreaza la Manastirea Putna un singur ceaslov copiat in anul 1493, poate la cererea marelui Ctitor. Pe fila 181 scrie: "Aceasta carte a facut-o Paladie Sihastrul de Putna".

Deci, bineplacand lui Dumnezeu si crescand duhovniceste mai multi ucenici, Cuviosul Paladie Sihastrul de la Putna s-a stramutat la cerestile lacasuri in primele decenii ale secolului al XVI-lea.

Data publicarii: 16-Octombrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc