Episcopul Evanghelicus al Tomisului (290 - 300)
Acest fericit urmas al Sfantului Apostol Andrei este cel dintai episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului (Constanta de azi), din Dacia Pontica (Scythia Minor-Dobrogea). Episcopul Evanghelicus a pastorit pe crestinii autohtoni geto-daco-romani de la Gurile Dunarii si din toata Dacia Pontica in ultimul deceniu al secolului III. Episcopia Tomisului exista, desigur, cu mult inainte de aceasta data, intrucat crestinismul a fost semnat pe teritoriul tarii noastre de Sfantul Apostol Andrei, cei intai chemat, inca de la jumatatea secolului intai, cum spune Eusebiu de Cezareea (+340) in cartea sa, "Istoria Bisericeasca", III.
Episcopul Evanghelicus, originar din Tracia, a convertit la credinta in Hristos pe multi locuitori din Scitia Mica, ce ramasesera inca in intunericul paganismului. El este amintit in actul Martiric al Sfintilor Epictet preotul si Astion monahul, care au fost martirizati pentru Hristos la Halmyris (azi Dunavat), cetatea antica greceasca, situata pe bratul de sud al Dunarii, "intr-o zi de 8 iulie", in timpul persecutiei lui Diocletian. In acest document se afirma ca "prea fericitul Evanghelicus era episcopul si intaistatatorul sfintelor lui Dumnezeu biserici din aceasta provinci", adica din Scitia Mica (Dobrogea). In actul martiric se spune ca parintii Sfantului Mucenic Astion, originari din Asia Mica, veniti la Tomis in cautarea fiului lor, au fost convertiti la crestinism de catre preotul Bonosus si apoi botezati de episcopul Evanghelicus la Halmyris, in a paisprezecea zi de la martiriul Sfintilor Epictet si Astion.
Se crede ca insus Sfantul Evanghelicus a primit cununa muceniciei prin acelasi imparat, pentru marea lui dragoste si ravna ce o avea catre Hristos.