[email protected]

Mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti (circa. 1620-1708)

Acest mitropolit era fiu de tarani din judetul Arges. Luand din tinerete jugul lui Hristos, s-a calugarit in Manastirea Cozia, apoi a ajuns egumen la Manastirea Curtea de Arges, pe care o povatuieste cu duhovniceasca intelepciune peste zece ani. Aici s-a dovedit tuturor un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos, cuvios, bland si bun cunoscator al Sfintei Scripturi.

Pentru niste daruri ca acestea, in anul 1668, arhimandritul Teodosie este ales mitropolit si parinte duhovnicesc al Tarii Romanesti, in locul raposatului mitropolit Stefan. Deci, ajutandu-l Dumnezeu, a pastorit Biserica Ungro-Vlahiei timp de aproape 40 de ani, silindu-se intru toate sa marturiseasca dreapta credinta, sa tamaduiasca neputintele poporului, sa zideasca noi lacasuri de rugaciune, sa tipareasca si carti bisericesti pe limba romaneasca si sa mangaie pe saraci si pe orafani. Pentru toate acestea era iubit, atat de domnii Tarii Romanesti, Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu, al caror sftnic si duhovnic era, cat si de tot poporul ortodox.

Din cartile tiparite cu binecuvantarea mitropolitul Teodosie, cea mai importanta este Biblia de la Bucuresti, din anul 1688. Printre cei dintai ctitori ai primei Biblii romanesti este numarat si acest venerabil pastor al Tarii Romanesti. De asemenea, a mai tiparit un Liturghier slavo-roman (1680), Evanghelia (1682) si Apostolul (1683), ambele in limba romaneasca, spre mangaierea poporului binecredincios. Pe langa grija Bisericii din Tara Romaneasca, mitropolitul Teodosie se ingrijea si de Biserica Ortodoxa din Transilvania, hirotonind in timpul pastoriei sale cinci mitropoliti ai Ardealului si acordand numeroase ajutoare bisericilor de peste Carpati.

Ajungand la varsta de aproape 90 de ani, evlaviosul mitropolit Teodosie si-a dat sufletul in mainile Domnului, la 27 ianuarie 1708, si a fost inmormantat langa altarul Catedralei mitropolitane din Bucuresti.

Data publicarii: 06-Noiembrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc