[email protected]

Mitropolitul Iachint de Vicina Primul Mitropolit al Tarii Romanesti (+ 1372)

Ultimul mitropolit al Vicenei si cel dintai pastor al Bisericii lui Hristos din Dobrogea si Tara Romaneasca, reunita sub conducerea unui singur voievod, este arhiepiscopul Iachint. El a pastorit doar cativa ani la Vicina, iar in anul 1359 si-a mutat scaunul la Curtea de Arges, la cererea marelui Voievod Alexandru I Basarab, intemeietorul Tarii Romanesti, care dorea sa aiba un sediu mitropolitan in tara sa.

Mitropolitul Iachint devine astfel pastor duhovnicesc al tuturor romanilor din Dobrogea si Tara Romaneasca. El sfintea biserici, hirotonea preoti, impartea binecuvantare poporului atat de credincios al "vlahilor" si era sfetnic apropiat al marelui domn.

Astfel, Eparhia Vicina dispare si ia fiinta o noua mitropolie romaneasca, cunoscuta sub numele de "Mitropolia Ungrovlahiei", dependenta de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, condusa pe atunci de patriarhul Calist I.

Ca pastor si parinte sufletesc al tuturor romanilor dintre Dunare si Carpati, mitropolitul Iachint a avut grija sa hirotoneasca preoti pentru toate satele, sa zideasca biserici la orase si sate, sa intemeieze noi asezari manastiresti sa sa tina in stransa legatura duhovniceasca Biserica Tarii Romanesti cu Patriarhia de Constantinopol. Iar ca "exarh al plaiurilor", mitropolitul Iachint purta grija si de credinciosi ortodocsi din partine vechine, ideosebi din Transilvania, carora le trimitea preoti si calugari misionari.

Acest ierarh, ajutat de domnul tarii, Vladislav I (1364-1377), a incurajat si sustinut mult monahismul romanesc, al carui inceput se urca pana in secolul al IV-lea, prin centru monahal pustincesc din Muntii Buzaului. El a adus in tara pe Sfantul Nicodim de la Tismana, care venea din Muntele Athos, pentru a organiza cateva manastiri-lavre dupa model atonit. El a trimis numerosi calugari "vlahi" la Manastirea Cutlumus-Athos, unde au ajuns calugari vestiti. Iar in tara a organizat mai multe manastiri la Tismana, Curtea de ARges, Campulung-Muscel, Cozia, Snagov, Targoviste, Bolentinul din Deal si din Vale, Tanganu, Cotmeana si altele. Dupa o pastorie atat de rodnica, s-a savarsit cu pace in anul 1372.
Data publicarii: 10-Octombrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc