Mitropolitul Teoctist II - al Moldovei si Sucevei (+ 1528)
Acest preacuvios staret Teoctist impreuna cu mitropolitul Gheorghe al Moldovei (1477-1508) au indemnat pe marele domn Stefan Voda al Moldovei sa zideasca la Neamt o biserica noua in cinstea Inaltarii Domnului. Iar la 14 noiembrie 1397, terminandu-se biserica, au sfintit-o in prezenta domnului si a zeci de mii de credinciosi, clerici si monahi din toata tara Moldovei. In anul 1500, raposand episcopul Roman, Vasile, cuviosul arhimandrit Teoctist de la Neamt a fost ales in locul sau "mitropolit" al tarii de Jos, lasand la Neamt o obste infloritoare. Si a pastorit episcopul Teoctist opt ani de zile la Roman, povatuind turma lui Hristos cu multa blandete si hrandind-o din invataturile Sfintei Evanghelii. Iar in anul 1508, retregandu-se din scaun mitropolitul Gheorghe, cu sfat de obste a fost ales episcopul Teoctist in locul sau. Asa a ajuns acest cuvios mitropolit parintele si "invatatorul Moldovei", sfetnicul domnilor si mangaietorul poporului, caci era "barbat invatat ca nimeni altul" si slujea cu mare credinta Biserica lui Hristos.
Timp de 20 de ani, cat a fost mitropolit al Moldovei, a randuit preoti la sate si stareti priceputin prin manastiri, incurajand mult viata duhovniceasca, invatatura, scrierea de carti, zidirea si pictarea sfintelor biserici. De asemenea, in anul 1522 a terminat de zidit si a sfintit noua Catetrala a Mitropoliei din Suceava, asezand in ea moastele Sfantului Mucenic Ioan cel Nou. Tot el a uns ca domni ai Moldovei pe Stefanita Voda, in anul 1517, si pe Petru Rares, in anul 1527, facandu-se la amindoi cel dintai sfetnic, parinte si duhovnic. Simtindu-si aproape obstescul sfarsit, mitropolitul Teoctist se retrage din scaun la manastirea de metanie si se face schimonah, cu numele de Teodor.
Apoi, binecuvantand pe fiii sai duhovnicesti, a adormit cu pace la 15 ianuarie 1528 si a fost inmormantat in pridvorul bisericii din Manastirea Neamt.