[email protected]

Sfantul Antipa Atonitul - Manastirea Valaam (1816-1882)

Cuviosul Antipa a fost um mare traitor duhovnicesc si un calugar sfant pe care l-a odraslit pamantul Moldovei in secolul XIX. Acest ostas al lui Hristos, numit din Botez Alexandru Lucian, s-a nascut in anul 1816, intr-o familie de tarani credinciosi din satul Calapodesti-Bacau. La varasta de 20 de ani a fost calauzit de Duhul Sfant sa intre in nevointa calugareasca.

Mai intai s-a ostenit doi ani de zile (1836-1837) in obstea Schitului Brazi-Vrancea, unde a fost calugarit sub numele de Alimpie. Aici s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor si al neincetatei rugaciuni. Apoi s-a dus la Muntele Athos si s-a stabilit la Schitul romanesc Lacu, unde se nevoiau peste 80 de sihastri romani. Aici a deprins mestesugul nevointei duhovnicesti de la cei mai alesi calugari atoniti, ajungand vestit in schit pentru postul si osteneala lui.

Dupa aproape cincisprezece ani de sihastrie in Schitul Lacu, bunul nevoitor a trait inca patru ani de zile in Manastirea Esfigmenu. Aici primeste marele si ingerescul chip al schimniciei, primind numele de Antipa, si este hirotonit diacon; apoi pleaca la pustie, unde sta patru ani. Astfel, inmultind ostenelile calugaresti si privegherile de toate noaptea, Cuviosul Antipa era cinstit in tot muntele ca mare sihastru si lucrator al rugaciunii lui Iisus. Se invrednicise inca si de darul vindecarii bolilor si al inaintevederii. Apoi la Schitul Prodomul a fost hirotonit preot. Iubind mai mult singuratatea si smerenia, decat cinstea si lauda, in anul 18670, Cuviosul Antipa a parasit Muntele Athos si s-a reintors in Moldova, la manastirile din preajma Iasilor. Dar, vazandu-se impresurat de multi credinciosi, caci numele lui se vestise in toata tara, dupa trei ani a plecat sa se inchine la moastele cuviosilor parinti de la Pecersca. Apoi a ajuns la manastirile din nord, uimind pe toti cu sfintenia vietii lui. De aici, auzind de vestita Manastire ortodoxa Valaam, situata pe o insula din lacul Ladoga, aproape de hotarele Carelei, Cuviosul Antipa, iubind fericita si strainatatea, in anul 1865 s-a asezat intr-un schit al manastiri. Aici traiau calugari foarte sporiti, lucratori neintrecuti si dascali iscusiti ai rugaciunii lui Iisus.

La Manastirea Valaam s-a nevoit Cuviosul ANtipa inca 17 ani de zile, "aratand fapte minunate de traire duhovniceasca, in post, in rugaciune si in desavarasita saracie". Cea mai mare nevointa a lui era rugaciunea cea de foc a inimii, pe care neincetat slavea pe Dumnezeu, izgonea duhurile cele necurate si gusta din bucuriile cele negraite ale Duhului Sfant. La aceasta adauga post indelungat, privegheri de toata noaptea, lacrimi, metanii si alte nestiute osteneli duhovnicesti. Savarsea inca adesea dumnezeiasca Liturghie si se ruga mult pentru lume si pentru tara in care s-a nascut.

Pentru o petrecere aleasa ca aceasta, Cuviosul ieroschimonah Antipa Lucian dobandise de la Dumnezeu darul facerii de minuni si al inainte-vederii, caci cunostea gandurile cele ascunse ale oamenilor si pe multi ii povatuia pe calea mantuirii. Era, de asemenea, si un mare parinte duhovnicesc si dascal iscusit al rugaciunii inimi. Pentru aceea numele lui ajunsese cunoscut, atat in Carelia, cat si in Rusia de nord si multi monahi si credinciosi iubitori de Dumnezeu il cautau si ii urmau invataturile. Avea si in Manastirea Valaam cativa ucenici alesi, dintre care cel mai sporit era Ieromonahul Pimen, barbat cuvios si foarte invatat.

Dupa o nevointa binecuvantata ca aceasta, Cuviosul Antipa Atonitul si-a dat sufletul cu pace in bratele Mantuitorului Hristos, la 10 ianuarie, 1882, si a fost inmormantat in biserica schitului unde s-a nevoit. Este singurul calugar roman care s-a nevoint in aceasta vestita manastire isihasta din nordul Europei.

In anul 1993, vazand parintii Manastirii Valaam ca Ieroschimonahul Antipa Lucian este venerat de ucenici si de credinciosi ca sfant, au randuit a i se scrie pe scurt, spre lauda lui Dumnezeu si folos sufletesc. Astfel, ieromonahul Pimen, ucenicul sau de chilie, scrie in acelasi an nevointa parintelui sau duhovnicesc, intitulata "Vrednica de pomenire viata a ieroschimonahului Antipa"

Viata Cuviosul Antipa a fost tiparita la Petersburg de doua ori, in anii 1883 si 1893, raspandindu-se, atata in Rusia si Finlanda, cat si in Muntele Athos. Iar canonizarea si trecerea sa in randul sfintilor a fost facuta in Muntele Athos, in anul 1906, dupa 24 de ani de la mutarea sa din viata. In mineiul pe ianuarie, in zece zile, tiparit in limba rusa la Manastirea Pantelimon din Athos, la pagina 46 figureaza "Cuviosul ieroschimonah Antipa Atonitul", cu viata sa pe scurt. Numele sau este cinstit mai ales in manastirile din Sfantul Munte, fiind singurul calugar atonit roaman trecut in randul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Atonului. Asa s-a nevoit si s-a savarsit in placere de Dumnezeu, departe de tara, un mare cuvios roman, dascal al linistii si al neincetatei rugaciuni!

Data publicarii: 21-Martie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc