[email protected]

Sfantul Partenie de la Agapia (secolele XVI-XVII)

Acest cuvios si vrednic de lauda era ucenic al marilor sihastri din Muntele lui Agapie. Luand din tinerete jugul lui Hristos, s-a facut calugar in Manastirea Agapia Veche, la inceputul secolului XVII. Apoi, deprizand frica de Dumnezeu si rugaciunea cea din inima, s-a retras la liniste in Muntele Scaunele.

Acolo, mult nevoindu-se cu postul si cu privegherea de toata noaptea si biruind cumplitele ispite ale vrajmasului diavol, s-a invrednicit a primi de la Dumnezeu darul tamaduirii si al izgonirii duhurilor necurate. Si nu putini bolnavi de prin sate alergau la chilia lui si primeau mangaiere si sanatate. Apoi, Manastirea Agapia ramanand fara povatuitor, Cuviosul Partenie a primit darul preotiei si a ajuns vestit egumen al sihastrilor din obste. Astfel, pe toti ii pastorea cu smerenie si cu intelepciune, facandu-se pe sine pilda tuturor, atat celor din schit, cat si celor din pustie.

In anul 1660, Cuviosul Partenie de la Agapia s-a stramutat la cerestile lacasuri, iar trupul sau a fost ingropat in "Livada Parintilor". Mai tarziu, cinstindu-se de parinti in ceata cuviosilor si facandu-se unele minuni la mormantul sau, moastele lui s-au asezat in biserica spre inchinare, pe care le-a sarutat si insusi mitropolitul Dosoftei. Apoi, navalind turcii peste Tara Moldovei, moastele Cuviosului Partenie au fost ascunse in munte si au ramas acolo, nestiute de nimeni pana in zilele noastre.

Sfinte Prea Cuvioase Parinte Partenie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Data publicarii: 31-Octombrie-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc