Sfantul Rafail de la Agapia (secolele XVI-XVII)
Unul dintre cei mai cinstiti cuviosi romani, care au stralucit pe pamantul Moldovei in secolele XVI, este Sfantul Rafail de la Manastirea Agapia Veche. Fiind nascut in tinutul Neamt si auzind de marele sihastru Eufrosin, a parasit cele pamantesti si, urcandu-se in munte, i s-a facut ucenic. Deci, facandu-se calugar prin mainile lui, atat de mult a sporit Cuviosul Rafail in rugaciune si post, incat a ajuns pe dascalul sau.
Dupa multi ani de viata pustniceasca pe Muntele Scaunele, s-a coborat apoi in schitul intemeiat de Cuviosul Eufrosin. AIci, sporind si mai mult in dragostea lui Hristos, in privegheri de toata noaptea si in rugaciuni cu lacrimi, smerindu-se inaintea tuturor prin ascultare, s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul preotiei si al facerii de minuni. Caci izgonea duhurile necurate, cunostea gandurile oamenilor si vedea dinainte cele viitoare. Era neintrecut dascal al rugaciunii lui Iisus si parinte duhovnicesc al tuturor cuviosilor sihastri. Deci, savarsind ingereste calatoria acesti vieti si lasand in urma multi ucenici, si-a dat sufletul in mainile Domnului. Apoi, facandu-se unele minuni la mormantul sau si incredintandu-se parintii ca l-a proslavit Dumnezeu, i-au scos din sicriu trupul intreg si plin de buna mireasma si l-au asezat in biserica, spre inchinarea tuturor.
Auzind de aceasta marele mitropolit al Moldovei, Dosoftei, a venit cu tot clerul sau si s-a inchinat la moastele Cuviosului Rafail de la Agapia. Iar in anul 1686, cand a tiparit Vietile Sfintilor la Iasi, insusi a marturisit despre el, zicand: "Dara tocmai si din rumani multi sunt (sfinti) care am vazut viata si traiul lor, dara nu s-au cautat, fara numai Daniil de la Voronet si Rafail de la Agapia (si) am sarutat si sfintele (lor) mostii...".
Mai tarziu, datorita vitregiei vremurilor, s-au ingropat moastele Sfantului Rafail la un loc tainuit si nu s-au mai aflat pana in ziua de astazi.
Prea Cuvioase Parinte Rafail, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!