[email protected]

Sfintii Mucenici Tit si Gordian - episcopi ai Tomisului (secolul IV)

Acesti doi episcopi tomitani erau, probabil, originari din Capadocia (Asia Mica), pastorind turma lui Hristos din Dacia Pontica (Dobrogea) in primele doua decenii ale secolului IV, pana la ultima si marea persecutie a lui Liciniu din anii 320-323. Dupa moartea martirica a episcopului Efrem, a urmat pe scaunul episcopal al Tomisului episcopul Tit (Titus, Filius), care a propovaduit si aparat credinta ortodoxa in Dacia Pontica mai mult de zece ani, catehizand si botezand nu putini daco-romani si mai ales "barbari", goti, huni si besi, care locuiau pe teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra.

Episcopul Tit a fost protector si parinte sufletesc al multor sfinti martiri autohtoni si din intreg Imperiul Roman, exilati la Gurile Dunarii si apoi martirizati aici de catre imparatii Diocletian, Galeriu si Liciniu, pana in anul 323. Parat fiind la imparatul Liciniu, insusi fericitul episcop Tit a fost prins, chinuit si inecat in Marea Neagra la 3 ianuarie, cand i se face si pomenirea. Sfintele sale moaste au fost luate si ingropate de ucenici la Tomis. Un fragment de piatra funerara a fost descoperit recent la Constanta (Tomis), despre care se crede ca este a episcopului Tit (Titus, Filius), pe care scrie: "Aici se odihneste martirul lui Hristos si episcopul...".

Urmandu-i pe scaunul de la Tomis episcopul Gordian, acesta a continuat cu si mai multa ravna si curaj opera apostolica de convertire, catehizare si botezare a daco-romanilor din Dacia Pontica si Gotia (Dacia de la nordul Dunarii). Auzind de aceasta, tiranul imparat Liciniu l-a aruncat in temnita, iar in timpul sangeroaselor persecutii de la Gurile Dunarii, din anii 320-323, i s-a taiat fericitul cap "intr-o zi de 15 septembrie", impreuna cu alti cinci martiri - Macrobiu, Helia, Zotic, Lucian si Valerian. Sinaxarele grecesti si cartile de slujba romaneasca pomenesc pe Sfantul Mucenic Gordian la 13, iar actele martirice din Martirologiu Roman (Acta Sanctorum) il pomenesc impreuna cu Macrobiu si Valerian, la 15 septembrie, numindu-l pe Sfantul Gordian "episcop".

Data publicarii: 08-August-2024
Sursa: Parintele Ioanichie Balan - Patericul Romanesc